Om mig

Linda Modin Klemner är VD på Klemner Studio AB som grundades 1997, fotograf, makeupartist och arrangör för bl.a Barnmässan i Karlstad. Hon bor på en gård i Frykåsen mellan Kil och Sunne tillsammans med sin man Johan och deras sex barn. Hon arrangerar också inspirationsresor, nu senast till Marbella på Tabata Boost Trip, och är även samarbetspartner till en fotoexpedition på Svalbard för att fotografera i grupp, vilket föranleder frågan:

Hur får du allt att gå ihop? 

–          Ja, ibland gör det ju inte det. Ibland kör det ihop sig och man glömmer matlådor eller tandläkartider och får göra lite brandkårsutryckningar här och där, just när det gäller barnen, precis som alla andra. Det är jättesvårt att säga ”gör såhär så funkar vardagen”, för det ser ju olika ut för alla, och jösses, det är mycket kaos också, men det som fungerar för oss i alla fall är att vi planerar i vår stora väggalmanacka. Där skriver vi upp alla träningar, om någon ska sova hos kompisar, inköp som man inte får glömma… Alla de stora grejerna.

Därefter sätter sig familjen och går igenom det de skrivit ned inför nästkommande vecka, punkt för punkt.

–          Missar vi det så märker vi att det blir lite värre. Det funkar, men det blir fler brandkårsutryckningar.

Hemma på gården ägnar Linda fritiden åt att vistas i naturen, umgås med familjen, plocka svamp och sköta katterna, hönsen, ankorna och hästarna. Livet på landet utgör en stor kontrast mot hennes stundtals hektiska liv som fotograf och arrangör i centrala Karlstad. Hon understryker vikten av att ägna sig åt det hon älskar, både på jobbet och på fritiden.

–          Annars skulle det aldrig funka. Då skulle jag inte må bra. Jag behöver lugnet också. För oss handlar det mycket om att prioritera vår tid och se till att det man vill göra blir av. Vill man gå ut och plocka svamp eller ta en ridtur så ser man till att man gör det, och ungarna är inte sena att haka på.

Intresset för fotograferande kom plötsligt och slog till med full kraft. Linda och Johan ville ha dopbilder på sitt första barn men hade inte råd att anlita fotograf, så Linda tog saken i egna händer. Hon lånade kamera av svärfar, experimenterade med inställningar och ljus och började så småningom fotografera mer och mer. Planen var att starta hobbyverksamhet, men för att tjäna pengar var hon tvungen att skaffa F-skattsedel. Alla intäkter gick till att utveckla verksamheten.

–          Så startade jag mitt företag. Jag visste inte vad jag gav mig in på tror jag. Jag tog det seriöst och allvarligt såklart, det var någonting som jag ville göra där och då, men jag hade inte de här stora visionerna, så varje gång jag möttes av någonting positivt så blev jag otroligt glad. Jaha, gud vad kul att du vill att jag ska fota eller sminka eller hjälpa till med något! Det där har jag kvar än idag.

Att skaffa en så stor familj, sett till antalet, var också något som växte fram med tiden.

–          När jag var yngre hade jag en vision och en dröm om en familj, men jag ska inte säga att jag drömde om så många barn. Det är något som växte fram och blev ett gemensamt beslut för både mig och Johan. Det låter så enkelt när jag pratar om det såhär, men det går upp och ned för oss också. Vi har familjeråd rätt ofta där vi tar upp både bra och dåliga saker. Barnen får vara med och säga vad de tycker och vi går igenom vad vi ska göra och om de har några idéer inför helgen eller om det har varit bråk och tjafs.

2005 grundade Linda den årligt återkommande Barnmässan i Karlstad för att skapa en mötesplats med barn i fokus, men också för att samla in pengar till utsatta barn i Värmland, Sverige och övriga världen. Besökarantalet ligger på ungefär 8000 per år.

–          Barnmässan ligger mig extremt varmt om hjärtat. Jag tar den väldigt, väldigt personligt. Vissa säger att man inte ska göra det, men jag tror att det är bra.

På Barnmässan har hon full koll, planerar alla bitar och taggar igång personal och utställare in i det allra sista. Barnmässan var hennes dröm. Hennes vision.

–          Har man en idé eller dröm så tycker jag att man ska följa de drömmarna, för det var precis det jag gjorde när jag var ung. Man får inte ge sig om man blir motarbetad. Arbetsförmedlingen stoppade mitt starta-eget-bidrag när jag blev gravid för de tyckte inte jag var kapabel att starta eget. Det var en rätt så stor grej. Då blev det lite som att… han ska allt få se, han.